PROGRAM HØSTEN 2023
Informasjon om hvor du kan reservere billetter kommer.
FOR BARN: SØNDAG 24.september klokken 13 på HALDEN BIBLIOTEK
Mariko Miyata-Jancy med musiker danser og leser fra boka: «Mieko danser».
Mieko elsker å danse! Særlig når hun får bruke shorts og T-skjorte i stedet for den dustete strømpebuksa og den trange drakta. Aldri før har Mieko spunnet så fort eller hoppet så høyt!
Mariko Miyata-Jancey (f. 1989) er danser og koreograf, og har lang erfaring med formidling og forestillinger rettet mot barn og unge.
Passer for barn fra 3 år og oppover.
FOR BARN: SØNDAG 8.OKTOBER KLOKKEN 13 på HALDEN BIBLIOTEK
Anna Fiske leser fra boka: «Hvordan snakker vi om døden?»
En perfekt samtalestarter for alle som har spørsmål om døden, eller kjenner noen som har gått bort. For hva skjer egentlig med kroppen når man dør? Hva er en begravelse? Og hvorfor må vi egentlig dø? Et et tema som barn er nysgjerrige på, og voksne kanskje synes det er vanskelig å snakke om. Fiske skriver hjertevarmt, inkluderende og til og med morsomt.
Anna Fiske (f. 1964 i Sverige) er en prisbelønt forfatter, illustratør og tegneserieskaper, bosatt i Oslo. Hun står bak nærmere 70 utgivelser.
Passer for barn fra 5-8 år.
FREDAG 20.OKTOBER KLOKKEN 19 på HALDEN BIBLIOTEK
Tore Renberg samtaler med Fredrik Wilhelmsen om boka: «Lungeflyteprøven».
I 1681 ble femten år gamle Anna Voigt tiltalt for å ha drept sitt nyfødte barn. Hadde hun gjort det? Eller var barnet dødfødt? Den unge kvinnen fra Sachsen hevdet sin uskyld og hadde dermed tortur og en eventuell dødsstraff i vente.
Så dukket det opp en modig lege med en eksperimentell medisinsk prøve. En uredd og
temperamentsfull advokat ved navn Christian Thomasius viste seg også i terrenget. Nå fantes det folk som var innstilt på å kjempe for Anna Voigt, og dermed var det klart for en oppskakende kamp mellom ortodokse og fornuftsdrømmende krefter.
Tore Renberg overrasker stort med Lungeflyteprøven, hans første historiske roman, som han har arbeidet med i over fem år. Et makeløst materiale fra en sjelden forfatter.
Velkommen til fortiden; kanskje ligner den også på vår egen tid?
Fredrik Wilhelmsen er idéhistoriker, har doktorgrad i kultursosiologi og jobber med formidling i Østfoldmuseene. Han har lang erfaring med litteraturformidling, blant annet fra Deichman i Oslo, Bokmessa i Moss og fra forlaget H//O//F.
FOR BARN: SØNDAG 12.NOVEMBER KLOKKEN 13 på HALDEN BIBLIOTEK
Hilde Hodnefjell leser fra boka «Uppsa»
Når speilet knuser, blir pappa sint. Når jeg søler med melken, blir pappa sint. Han blir alltid sint! Men det er jo ikke min skyld. Hilde Hodnefjeld har skrevet og tegnet en historie om hvor vondt det er å få kjeft, særlig når du ikke gjorde det med vilje. Uppsa handler om å finne ut av hvordan man kan leve med en ulykkesfugl på skulderen.
Hilde Hodnefjeld (født 22. juli 1966) er utdannet i grafisk design og illustrasjon ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Hun har både skrevet og illustrert flere bildebøker. For bildeboken Uppsa ble hun tildelt Kritikerprisen og Kulturdepartementets bildebokpris. Den fikk også gull i Årets vakreste bøker hos Grafill.
Passer for barn fra 3 år og oppover.
ONSDAG 15.NOVEMBER KLOKKEN 19 på HALDEN BIBLIOTEK
Ingeborg Arvola samtaler med Mona Staal Pettersen om boka: «Kniven i ilden»
Kniven i ilden er en fengslende historisk roman om arbeid og kjærlighet, sterkt samhold og fri erotikk, enkeltmennesket og øvrigheten. Brita Caisa Seipajærvi spenner på seg skiene og går den lange veien fra Finland til Norge med de to sønnene sine. Brita Caisa har stått i kirketukt for omgang med en gift mann. Hun kan helbrede dyr og mennesker. Målet for reisen er Bugøynes, der det sies at havet koker av torsk.
Kniven i ilden er første bok i serien Ruijan rannalla – Sanger fra ishavet, om kvener og landskapet de lever i. Brita Caisa var Ingeborg Arvolas tipp-tipp-oldemor
Ingeborg Arvola (f. 1974) er født i Honningsvåg i Finnmark og bodde sine første år i Vaggetem i Pasvikdalen. Hun debuterte i 1999 med romanen Korellhuset og har siden skrevet en rekke bøker for både barn og voksne. For Kniven i ilden ble hun tildelt Brageprisen. Dette er første bok i serien Ruijan rannalla – Sanger fra Ishavet.
Mona Staal Pettersen bor i Halden og er tidligere lærer og fagleder ved Halden Videregående Skole, avdeling for musikk, dans og drama.
ONSDAG 6.DESEMBER KLOKKEN 19 på HALDEN BIBLIOTEK
Hanne Ørstavik samtaler med Linda Skaaret om boka:” Bli hos meg”
Det var ikke noen hjemme som sa de var glad i meg. Hadde jeg spurt, vet jeg at de hadde sagt ja. Men jeg spurte ikke, også for at pappa ikke skulle bli sint. De rørte aldri ved hverandre, kjærtegn, det var ingen ømhet mellom dem. Mamma syntes pappa var sentimental, patetisk og ynkelig og samtidig var hun redd for ham, livredd. Det var ikke pappa med øks vi var redde for. Vi var bare redde.
Fortelleren er en norsk forfatter som bor i Milano. Innimellom reiser hun hjem til Norge. Der besøker hun faren, som er blitt en gammel mann på 87. Den italienske kjæresten er mye yngre enn henne og både øm og sterk. Han blir lett rasende, som faren ble, det gjør henne
redd. Som en slags speilhistorie forteller romanen også om Judith, som etter at mannen døde, har blitt boende i det grønne huset i Minneapolis. Der møter hun unggutten Matt.
Hanne Ørstavik debuterte med romanen Hakk i 1994, og har utgitt til sammen fjorten romaner. Hun har mottatt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen og Doblougprisen. I 2007 fikk hun Aschehougprisen for hele forfatterskapet, og i 2010 ble hun valgt ut som Festspilldikter. I 2019 ble romanen Kjærlighet kortlistet til prestisjetunge National Book Award for Translated Literature og The Republic of Consciousness Prize. Ørstaviks bøker er oversatt til over 30 språk.
Linda Skaret er mag.art. i Litteraturvitenskap fra SDU, dansk forfatter, og arbeider som bibliotekassistent ved Halden Bibliotek. Hun kommer med sin andre roman i år. Hun er oppvokst i Esbjerg blant fiskekuttere og bøker fra bokbussen.
Program vinter/vår 2023

FOR BARN: SØNDAG 15.1. KL. 13 på HALDEN BIBLIOTEK
Unni Vik leser fra boka Kan bakterier bæsje?
Kan bakterier bæsje? er en morsom faktabok som inviterer leseren til å være med på å utforske bakteriene rundt oss. Gjennom små historier og fakta kan barna selv svare på åpne spørsmål underveis i boka. Vi får et innblikk i bakterienes forunderlige verden og vi ser hva de betyr for helsa vår og naturen rundt oss.
Unni Vik har doktorgrad i mikrobiell økologi og forsker på barns tilknytning til natur. Dette er hennes første bok.
Passer for barn fra 3 år og oppover.
TORSDAG 26.1. KL. 19 på HALDEN BIBLIOTEK
Andreas Ribe-Nyhus samtaler med Yngve Hammerlin om norsk kriminalomsorg.
Andreas Ribe-Nyhus har skrevet boka Fengslet fra 2022. Boka beskriver Andreas som lever et fredelig liv som akademiker og filosof, som nettopp har fullført filmskole og vil lage film. En vinternatt tar livet brått en helt annen retning. Noen dager senere blir han fengslet, dømt for drap. Hva skjedde? Hvorfor skjedde det?
I denne boka blir vi kjent med fengsel fra en innsatts perspektiv, og får innblikk i en institusjon som verken fremstår human eller omsorgsfull, men menneskefiendtlig og destruktiv.
Yngve Hammerlin er dr.filos., forsker og forfatter. Han har vært forsker og førsteamanuensis ved Kriminalomsorgens høgskole (Krus) og forsker i kriminalomsorgen. Hammerlin har fire spesialområder: Fengselsforskning, selvmordsforskning, voldsforskning og forskning på menneskesyn, etikk og moral. Hans seneste bok er Hard mot de harde, myk mot de myke fra 2021.
FOR BARN: SØNDAG 12.2. KL. 13 på HALDEN BIBLIOTEK
Ingrid Z. Aanestad leser fra sin bok Berre mor og Ellinor.
Det er bare mor og Ellinor som bor sammen. De lager sushi og drikker kakao med chili og tegner alt de liker. Mor er den vakreste Ellinor vet om. Men i blant blir mor lei seg og ligger på sofaen hele dagen. Kan Ellinor fortelle om det til andre, eller er det en hemmelighet? En varm billedbok om samhold, sjøstjerner og ønsket om å gjøre det rette.
Ingrid Z. Aanestad debuterte i 2006 med romanen I dag er ein fin dag, og har siden gitt ut en rekke romaner og essays. Berre mor og Ellinor er hennes første barnebok.
TORSDAG 16.3. KL. 19 på HALDEN BIBLIOTEK
Tove Nilsen samtaler med Ingela Nøding om Nordens elefanter og andre fortellinger.
Tove Nilsen er en folkekjær og prisbelønt forfatter som er oversatt til en rekke språk. Hun debuterte i 1974 med romanen Aldri la dem kle deg forsvarsløst naken, og har siden skrevet mange bøker. Skyskraperengler fra 1982 var hennes gjennombruddsroman og er blitt en klassiker blant moderne oppvekstromaner.
Denne gangen har hun valgt en annen form: Dels minner om hennes sterke forhold til dyr gjennom barndommen og livet, dels historier om andre forfattere og kunstnere med et forhold til dyr.
Ingela Nøding er fra Halden og jobber som museumsvert på Rød herregård. Hun har master i litteraturvitenskap og har tidligere jobbet på Deichmanske hovedbibliotek.
FOR BARN: SØNDAG 19.3. KL. 13 på HALDEN BIBLIOTEK
Synnøve Borge leser fra Rådyr
Boka Rådyr handler om rådyret, et dyr som de aller fleste barn kjenner til, men som de kanskje ikke vet så mye om. Synnøve Borge lar oss bli kjent med dyret ved å fortelle om en rådyrfamilie gjennom et helt år. Slik får leserne innblikk i hverdagen og noen av de utfordringene dyret møter.
Synnøve Borge er lektor i pedagogikk, og har undervist i naturfag og uteskole 1.- 7. klasse i Ås i Akershus. Hun er fulltidsforfatter og formidler, og skriver fengslende bøker for barn. Borge er utdannet fra Norsk barnebokinstitutt.
TORSDAG 20.4. KL. 19 på HALDEN BIBLIOTEK
Kim Hiorthøy samtaler med Kjell Erik Johnsen.
Kim Hiorthøy er utdannet billedkunstner og har lang fartstid som grafisk designer og illustratør, men har også arbeidet med musikk, koreografi og film. Han debuterte i 2002 med boka Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig, som siden er kommet i en rekke nye opplag og er elsket av mange.
I likhet med den første boka er hans siste, Knivtid, utstyrt med hans egne illustrasjoner. Knivtid består av femti korte fortellinger.
Kjell Erik Johnsen bor i Halden og er spesialbibliotekar ved Høgskolen i Østfold.
PROGRAM HØSTEN 2022

Søndag 28. august kl. 13 på Halden bibliotek – for barn
Mariangela di Fiore leser fra bildeboka Å ri på enhjørninger, illustrert av Lisa Aisato
Mariangela di Fiore debuterte i 1999 med novellesamlingen Pust ut – pust inn. Hun har blant annet skrevet to bøker om den italienske mafiaen, og i 2021 fikk hun Brageprisen sammen med Cathrine Trønnes Lie for dokumentaren Søstre – min historie etter Utøya, om de to Halden-jentene Elisabeth og Cathrine. Å ri på enhjørninger handler om Vilja som er veldig syk, og om at det også skjer morsomme ting på et sykehus. Hun savner lillebroren sin, men kanskje han kommer til bursdagen til Vilja?
Onsdag 31. august kl. 19 på Halden bibliotek
Victoria Durnak samtaler med Marita Valentin Jacobsen om sin seneste roman Evelyns dagbok.
Victoria Durnak er forfatter og billedkunstner. Hun er fra Oslo, og bosatt i Askim. Hun debuterte i 2010 med diktsamlingen Stockholm sier og har senere utgitt flere diktsamlinger og romaner. I Evelyns innboks oppdager hovedpersonen at innboksen på e-posten hennes er lagt ut på nettet som et søkbart arkiv. Dette viser seg å få store konsekvenser i hennes liv.
Marita Valentin Jacobsen er fra Halden og er lærer ved Halden kommunale voksenopplæring.
Onsdag 21.september kl.19 på Halden bibliotek
Linn Ullmann i samtale med Synne Heggem om Ullmanns seneste roman Jente 1983.
Linn Ullmann samtaler med Synne Ytre Arne om sin seneste roman, «Jente 1983»
«Jente, 1983» utspiller seg i Oslo, New York og Paris, men er like mye en reise gjennom lag av minner og glemsel. En voksen kvinne forsøker å forstå den unge jenta hun var, da hun seksten år gammel alene dro til Paris for å møte en tretti år eldre fotograf.
Linn Ullmann debuterte med romanen «Før du sovner» i 1998. Hun har gitt ut sju romaner, og har mottatt både Amalie Skram-prisen og Doblougprisen for sitt forfatterskap. For sin forrige roman, «De urolige» fikk hun P2- lytternes romanpris. Ullmann var nominert til Nordisk råds litteraturpris for sin forrige roman, og er også nominert for «Jente, 1983».
Synne Ytre Arne er fra Halden, men er bosatt i Bergen. Ytre Arne har en doktorgrad i litteraturvitenskap, og er nå førsteamanuensis ved NLA Høgskolen i Bergen.
Søndag 23. oktober kl.13 på Halden bibliotek – for barn
Linde Hagerup og Knut Nærum leser dikt, skaper og illustrerer dikt sammen med barna
Passer for barn fra ca. 4 – 10 år
Linde Hagerup debuterte i 1999 med kortprosaboken «Og det skal vare så lenge». Siden har hun skrevet for både barn, ungdom og voksne. Hagerup holder skrivekurs og har en egen spalte i Fredrikstad blad. Hennes seneste bok er «En venn for lite» fra 2021.
Knut Nærum er vokst opp blant annet i Halden. Han er komiker, forfatter, tegneserietegner og TV-underholder. Nærum har skrevet en lang rekke bøker for både barn og voksne, tegneserier, scenetekst, hørespill, samt oversettelser. Hans seneste bok for barn er «Glemmestedet» fra 2015.
Onsdag 26. oktober kl.19 på Halden bibliotek
Victoria Kielland samtaler med Anni Bjørgengen om sin seneste roman, «Mine menn»
«Mine menn» tar utgangspunkt i historien om den norskfødte seriemorderen Belle Gunness, eller Brynhild som hun egentlig het. Kielland skriver seg inn i hodet på en av verdens verste seriemordere og blander ut forelegget med fri diktning. Forfatteren mottok årets Doblougpris for denne boken, og tolv land har kjøpt oversettelsesrettighetene.
Victoria Kielland er opprinnelig fra Fredrikstad og bor nå i Oslo. Hun har gått på forfatterstudiet i Bø og på forfatterstudiet i Tromsø. Hun har også en mastergrad i teatervitenskap. Kielland ble i 2013 nominert til Tarjei Vesaas debutantpris for kortprosaboken «I lyngen». Hun har siden gitt to romaner.
Anni Bjørgengen er norsklektor og jobber i skolen i Halden fengsel. Hun er for tiden leder i Halden litteraturforening.
Søndag 13. november kl. 13 på Halden bibliotek – for barn
Nora Brech leser fra billedboka «Den store fuglejakten»
«Den store fuglejakten» er en storslagen bildebok der kun fantasien setter grenser. Boka handler om Kim og Karl som drar ut på jakt etter en sjelden fugl som ingen egentlig vet om finnes på ordentlig. På veien møter de paraplyfugler, klokkefugler og lampefugler, som alle hjelper dem videre. Passer for barn fra 3 år og oppover.
Nora Brech er utdannet illustratør. Hun debuterte med bildeboka «Cornelia og jungelmaskinen» i 2017, og boka ble en av årets mest roste bildebokutgivelser. «Hvem vil komme i bursdagen min?» kom ut i 2017. «Ulveskogen» utkom i 2019 og «Den store fuglejakten» i 2020.
Onsdag 30. november kl. 19 på Halden bibliotek
Hilde Susan Jægtnes samtaler med Tom Skjeklesæther om sin seneste roman, «Jeg grunnla De forente stater»
Det finnes livsløp som egner seg ekstra godt som råmateriale for forfattere. Livet til USAs første finansminister Alexander Hamilton (1755 – 1804) er et slikt. Han har portrettet sitt på den amerikanske 10 dollar-seddelen, og det er ikke uten grunn. USA ville ikke vært den nasjonen vi kjenner i dag uten hans innsats, og få mennesker har gjort en lignende klassereise. «Jeg grunnla De forente stater» er en original roman om de slagene som former en nasjon og et liv, og om de menneskene som brått befinner seg i begivenhetenes sentrum.
Hilde Susan Jægtnes er skuespiller, musiker og forfatter. Hun har en bachelorgrad i statsvitenskap fra San Francisco University og en mastergrad i manusskriving for film og TV fra University of Southern California i Los Angeles. Jægtnes ble nominert til Amandaprisen i 2017 for manuset til serien «Hjertestart». Hun har gitt ut en diktsamling og fire romaner.
Tom Skjeklesæther er musikkjournalist og arrangør av en rekke ulike festivaler og konserter. Han sitter i styret for Norsk Americana Forum som jobber for å spre kunnskap og øke interessen for denne musikksjangeren.
PROGRAM VÅREN 2022

TIRSDAG 11. JANUAR PÅ HALDEN BIBLIOTEK – UTSATT pga. smitterestriksjoner
FOREDRAG AV MíMIR KRISTJANSSON
Mimir Kristjansson er journalist, politiker, forfatter og aktiv samfunnsdebattant. Siden 2021 er han stortingsrepresentant for Rødt. Kristjansson skal snakke om sin siste bok, en biografi om forfatteren Michelet; Jon Michelet – en folkets helt.
Arrangementet avholdes i samarbeid med Halden bibliotek i i forbindelse med den offisielle åpningen av det nye biblioteket som også har blitt utsatt.
AVLYST PGA KORONA
SØNDAG 23. JANUAR KL. 15 PÅ HALDEN BIBLIOTEKS BARNEAVDELING (NB! Merk tiden)
LESESTUND MED RAGNAR AALBU
Ragnar Aalbu er illustratør og barnebokforfatter. Han har mottatt en rekke priser for bøkene sine. Bøkene er preget av humor og overraskende innfall, like underholdende for voksne som for barn. Aalbu skal lese fra den festlige muldvarptriologien; Hakk og ve, Paisommer og Bare rør.
Passer fra 4 år.
SØNDAG 13. FEBRUAR KL. 13 PÅ HALDEN BIBLIOTEKS BARNEAVDELING
LESESTUND MED ALICE LIMA DE FARIA
Alice Lime de Faria er en norsk-svensk scenograf, illustratør og barnebokforfatter. Hun debuterte som forfatter i 2015 med den kritikerroste bildeboka Det var ikke jeg! sa Robinhund. Boken fikk hun Kulturdepartementets debutantpris for. Lima de Faria skal lese sin seneste bok, Fuglefesten. Dette er en historie om å føle seg utenfor, men til slutt å finne sine egentlige venner og være stolt over den man er.
Passer fra 4 år.
ONSDAG 16. FEBRUAR KL. 19 PÅ HALDEN BIBLIOTEK
BOKBAD MED JAN KJÆRSTAD
Jan Kjærstad debuterte i 1980 og er regnet som en av Nordens fremste forfattere. Han har mottatt høythengende priser for sine nyskapende romaner. Kjærstad skal samtale med Frode Rekve om sin siste roman, En tid for å leve. I En tid for å leve skildres avgjørende øyeblikk i tolv personers liv, samtidig som livene deres på ulike måter blir flettet inn i hverandre. Handlingen kretser rundt oppsetningen av Henrik Ibsens teaterstykke Hedda Gabler.
Frode Rekve har lang fartstid som journalist og redaktør, blant annet i Halden Arbeiderblad. Han har vært prosjektleder for NRK Alltid nyheter og har jobbet med ytringsfrihet og journalistikk i Midtøsten.
SØNDAG 20. MARS KL. 13 PÅ HALDEN BIBLIOTEKS BARNEAVDELING
EVENTYRFORTELLING MED FORTELLERGRUPPA STORYSQUAD
Storysquad er et fortellerensemble med base i Oslo. De viderefører og iscenesetter den muntlige fortellertradisjonen. Ved bruk av kropp, stemme og andre virkemidler ledes lytteren med på en reise inn i fortellingen, som igjen skaper indre bilder hos lytteren. Storysquad skal fortelle Pannekaka og andre eventyr.
Passer fra 4 år.
AVLYST PÅ GRUNN AV SYKDOM
TORSDAG 28. APRIL KL. 19 PÅ HALDEN BIBLIOTEK
BOKBAD MED VICTORIA DURNAK
Victoria Durnak er forfatter og billedkunstner. Hun er fra Oslo og er bosatt i Askim. Hun debuterte i 2010 med diktsamlingen Stockholm sier. Hun har siden gitt ut flere diktsamlinger og romaner. Durnak skal samtale med Marita Valentin Jacobsen om sin seneste roman, Evelyns innboks. I Evelyns innboks oppdager hovedpersonen at innboksenpå mailen hennes er lagt ut på nettet som et søkbart arkiv. Dette viser seg å få store konsekvenser.
Marita Valentin Jacobsen er fra Halden og er lærer ved Halden kommunale kompetansesenter.
PROGRAM HØSTEN 2021

Tirsdag 7. september kl. 19 i Black Box
Helga Flatland snakker om og leser fra sitt forfatterskap, og særlig sin siste roman Et liv forbi.
Helga Flatland mottok Tarjei Vesaas debutantpris i 2010, og har siden vært en markant samtidsforfatter med en stadig voksende leserkrets. Hennes forrige roman, En moderne familie, vant Bokhandlerprisen. Et liv forbi skildrer en kvinne som får kreft. Romanen har to jeg-fortellere, både den syke selv og hennes voksne datter, og boken viser deres ulike opplevelser av situasjonen, gjennom spørsmål om tilknytning, forpliktelse og forsømmelse. Billetter på Ticketmaster.no
Torsdag 30. september kl. 19 på Brygga kultursal
Vigdis Hjorth om Berthold Brecht – en kynisk menneskevenn, i samarbeid med Brygga kultursal
Berthold Brecht (1898-1956) var en tysk forfatter og dramatiker. Han er kjent for stykker som Galileis liv, Mor Courage, Det gode menneske fra Sezuan, Den kaukasiske krittsirkelen og Tolvskillingsoperaen. Brecht grunnla og ledet det eksperimentelle teateret Berliner Ensemble, som hadde en banebrytende innflytelse på det europeiske etterkrigsteateret.
Forfatteren Vigdis Hjorth forteller om og framfører Berthold Brecht. Jørn-Simen Øverli synger Brecht på norsk, og Ruth Wilhelmne Meyer synger på tysk. Kvelden starter kl. 19 med førprat ledet av Ann-Elisabeth Lande. Forestillingen starter kl. 19.30. Billetter på bryggakultursal.no.
Onsdag 6. oktober kl. 19 i Black Box
Camara Lundestad Joof i samtale med Frode Rekve om hennes bok Eg snakkar om det heile tida.
Camara Lundestad Joof er scenekunstner, dramatiker og forfatter, og har nylig startet i jobben som husdramatiker på Nationalteateret. Som dramatiker har hun satt opp stykker i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Italia. Hun fikk i 2018 mye oppmerksomhet for debutboka Eg snakkar om det heile tida, en bok om strukturell undertrykkelse og hverdagsrasisme, følt på kroppen.
Frode Rekve har lang fartstid som journalist og redaktør, blant annet i Halden Arbeiderblad. Han har vært leder for Institutt for journalistikk i Fredrikstad, prosjektleder for NRK Alltid nyheter, og jobber nå med ytringsfrihet og journalistikk i Midtøsten. Billetter på Ticketmaster.no
Torsdag 4. november kl. 19 i Black Box
Frithjof E. Bye-kveld
Frithjof E. Bye (1900-1973) var en forfatter fra Tistedal. Bye debuterte i 1942 med romanen Sør i landet nord i sjøen. Fredløs ferd ble utgitt i 1946 og Ættens makt i 1948. Totalt ble bøkene trykket i 33.000 eksemplarer, og de ble oversatt til sju språk. Hovedperson i romantrilogien er skogskjempen Alv Udda.
Opplesning fra Udda-triologien av Jan de Vibe. Foredrag av Kristin Søhoel om utviklingen av manuset til det kommende Udda-spillet. Utdeling av stipend til en lokal kunstner eller forfatter fra Otilie og Frithjof E. Byes minnefond. Arrangementet gjøres i samarbeid med Foreningen for fremme av Fridthjof E. Byes forfatterskap og Otilie og Frithjof E. Byes minnefond. Gratis inngang, billetter på universe.com
Onsdag 17. november kl. 19 i Black Box
Bokbad med Kjartan Fløgstad om hans siste roman Due og drone
Kjartan Fløgstad har skrevet seksten romaner og en lang rekke essaysamlinger, dikt, skuespill og biografier. Han har fått blant annet Aschehougprisen, Nordisk Råds litteraturpris, Kritikerprisen, Noregs mållags pris, Brageprisen, Gyldendalprisen og Brages hederspris. Due og drone er en innholdsrik, kompleks roman i velkjent «Fløgstadspråk» som spenner seg over tiden fra andre verdenskrig til Norge i nåtid. Krigsprofitører er et hovedtema i denne romanen. Det er også spionasje, systematisk løgn, nypuritanisme, sensur og terror, med et stort persongalleri av både fiktiv og historisk karakter.
Thore Nilsen samtaler med Kjartan Fløgstad. Nilsen er tidligere lærebokforfatter, lærer og utdanningsleder ved Halden videregående skole. Billetter på Ticketmaster.no
BILLETTER OG MEDLEMSSKAP
Priser arrangementer
Medlem: 100 kr / ikke-medlem: 150 kr
Billetter får du på
Eventuelle restbilletter ved inngangen
via Vipps 502157.
Medlemskap
100 kr for høst 2021 / vår 2022.
Betales til kontonummer 1080.34.86404
eller Vipps 502157
– merk innbetalingen med navn!
Progam høst/vinter 2020

SØNDAG 20.SEPTEMBER KL.13 PÅ HALDEN BIBLIOTEK
Forfattermøte for barn der Henrik Hovland leser fra siste bildebok om Johannes Jensen: Johannes Jensen tar nattoget. Johannes Jensen skal på konferanse i Bergen. Problemet er at Johannes er redd for både bergensere og menn med skjegg. Og Bergen er en by full av bergensere. Passer for barn og voksne fra ca 3 år og oppover.
Henrik Hovland er oppvokst i Drammen, bosatt i Oslo. Han er utdannet tømmerhogger, men har jobbet som sikkerhetsvakt, internasjonal etterforsker for FNs Sannhetskommisjon i Guatemala, privat etterforsker i Amazonas, valgobservatør i Zimbabwe, Peru og Guatemala, reiseleder i Syden, dekksgutt i Alaska og anleggsarbeider i USA. Han debuterte med novellesamlingen Hvit mann i 1989. Tidligere bøker om Johannes Jensen: Johannes Jensen føler seg annerledes (2003), Johannes Jensen og kjærligheten (2005), og Johannes Jensen opplever et mirakel (2009)
ONSDAG 23.SEPTEMBER KL.19 PÅ BLACK BOX
Soudabeh Alishahi samtaler med Fereshteh Golparvar om sitt liv som forfatter i Iran og i Norge
Soudabeh Alishahi ble Oslos første fribyforfatter i 2001. Hennes roman En vakker dag kommer ut på norsk i august 2020. Den handler om Afra som vokser opp i et Iran styrt av sjahen og flykter senere til Norge der hun ser det nye landets kultur med iranske briller.
For at en person skal komme inn under fribyordningen, må han eller hun beviselig være truet eller forfulgt i sitt hjemland på grunn av sine ytringer.
Fereshteh Golparvar er bosatt i Halden og er opprinnelig fra Kurdistan, Iran. Hun arbeider som tolk og er aktiv i Internasjonal kvinnegruppe, Halden.
SØNDAG 11. OKTOBER KL. 13 PÅ HALDEN BIBLIOTEK
Forfattermøte for barn der Gudrun Skretting forteller og leser fra den siste boka om Anton. I denne tredje boka om Anton blir han kjent med en jente med svømmebasseng. Innendørs svømmebasseng. Kan man ønske seg mer? Anton får smaken på det gode liv. Dessverre bruker pappa de få pengene han har på bryllupet sitt, og Anton må finne kreative ideer å bli rik på. Lufte hunder, gamle menn og barnebarna deres for eksempel. Men et liv i jakt på luksus har sin pris. Anton må velge mellom venner, kjærester og brusmaskiner. Passer for barn fra ca. 8 -12 år.
Fribilletter reserverer du her: www.universe.com/events/forfattermte-for-barn-med-gudrun-skretting-tickets-1NL0YR
Gudrun Skretting (f.1971) er forfatter og pianist. Hun har gått forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt. Hun debuterte med boka Anton og andre uhell i 2016. For denne vant hun Kulturdepartementets debutantpris og NBUs pris Trollkrittet. For oppfølgeren Anton og andre flokkdyr vant hun Arks barnebokpris. Den siste boka om Anton kom i 2018: Anton den store.
ONSDAG 14. OKTOBER KL. 19 PÅ BLACK BOX
Er du nysgjerrig på mannen bak Flåklypa og andre godbiter? Sigmund Løvåsen har skrevet en grundig biografi om forfatteren og tegneren Kjell Aukrust. I boka forteller han varmt og innsiktsfullt om multitalentet fra Alvdal i den første brede Aukrust – biografien. Det er beretningen om en skolesvak gutt som endte med å bli landets mest leste forfatter. Biografien er forventet i salg fra første del av oktober 2020.
Sigmund Løvåsen (f.1977) er fra Trysil og bosatt i Oppegård. Han studerte på forfatterstudiet i Bø og på Litterär Gestaltnng i Göteborg. Fra 2012 til 2017 var han leder av Forfatterforeningen. Siden han debuterte i 2003 har han blitt tildelt både Tarjei Vesaas debutantpris og P2-lytternes romanpris. Han har skrevet romaner, skuespill og dikt.
AVLYST! ONSDAG 11. NOVEMBER KL.19 PÅ BLACK BOX
Kjartan Fløgstad har meldt fra om at han ser seg nødt til å avlyse bokbadet, onsdag 11.november, i Black Box. Denne avgjørelsen har han tatt etter de siste koronatiltakene og i samråd med sin lege.
Kjartan Fløgstad samtaler med Thore Nilsen om sin siste roman Due og drone
En innholdsrik, kompleks roman i velkjent «fløgstadspråk» som spenner over tiden fra andre verdenskrig til Norge i nåtid. Krigsprofitører er et hovedtema i denne romanen. Vi finner også spionasje, systematisk løgn, nypuritanisme, sensur og terror – med et stort persongalleri av både fiktiv og historisk karakter.
Kjartan Fløgstad studerte først arkitektur, senere litteratur – og språkvitenskap. Han har skrevet seksten romaner og en lang rekke essaysamlinger, dikt, skuespill og biografier. Fløgstad har blant annet fått Aschehougprisen, Nordisk råds litteraturpris, Kritikerprisen, Noregs Mållags pris, Brageprisen og Gyldendalprisen. I 2008 fikk han Brages hederspris.
Thore Nilsen er fra Halden og er tidligere lærebokforfatter, lærer og utdanningsleder ved Halden videregående skole.
SØNDAG 22.NOVEMBER KL.13 PÅ HALDEN BIBLIOTEK
Forfattermøte for barn, der Torun Lian forteller og leser fra den siste boka om Alice Andersen: Alt du ikke vet om Alice og godt er det. Alice er en helt vanlig og helt uvanlig 8- åring. Hun tenker mye og vil helst ikke stikke seg fram. Hun er redd for hunder, for havbunnen og for skoleveien. Egentlig er hun redd for det meste. Ingen bekymrer seg mer enn Alice.
Fribilletter reserverer du her: www.universe.com/events/forfattermte-for-barn-med-torun-lian-tickets-VDN17Y
Torun Lian er forfatter, dramatiker og filmregissør og har mottatt en lang rekke norske og internasjonale priser for sitt arbeid. Begge hennes bøker om Frida; Frida og Frida med hjertet i hånden er blitt filmatisert. Boka Bare skyer beveger stjernene er også blitt film, med Lian selv som regissør, og den fikk strålende kritikker. Med bøkene om Alice Andersen skriver Lian for et yngre publikum: Alice Andersen (2014), Reserveprinsesse Andersen (2015) og Alice og alt du ikke vet og godet er det (2018) Bøkene er illustrert av Øyvind Torseter.
Passer fra ca. 6 – 12 år
ONSDAG 25.NOVEMBER KL.19 PÅ BLACK BOX
Arnt Martin Brynildsen med band formidler tonesatte dikt av Vestfold-forfatteren Aasmund Brynildsen.
Arnt Martin Brynildsen er bosatt på Greåker og er musiker, komponist og musikklærer i videregående skole.
I 2019 ga han og bandet hans ut plata Stillhetens preludium:
«Den storheten som kjennetegner essayisten Brynildsen, får vi se igjen fra en ny side i hans poesi:
Som få andre kan han bevege seg vidt og bredt og kunnskapsrikt i sin utforskning av sivilisasjonshistorien og de store ideologier og tankesystemer, men aldri uten sin menneskelighet og sitt hjerte.»
– Håvard Rem
Priser arrangementer
Medlem: 100 kr / ikke-medlem: 150 kr (inkl. billettavgift)
Arrangementene på Halden bibliotek er gratis. Løs fribilletter på www.ticketmaster.no
Billetter får du på
www.ticketmaster.no Eventuelle restbilletter ved inngangen via Vipps 502157. Du kan også kjøpe billetter i resepsjonen på Thon hotell.
Medlemskap
100 kr for høst 2020/vår 2021 betales til kontonummer 1080.34.86404 – merk innbetalingen med navn og epostadresse!
Kontakt
haldenlitteraturforening@gmail.com
Program vinter/vår 2020
Søndag 19.januar kl.13.00 på barneavdelingen ved Halden bibliotek
Maria Bech Urland og Bintang Emilie Sitanggang – fortellerstund om norrøne guder – passer for barn og voksne i alle aldre
Har du hørt om Mjølner, Draupner og Skibladner? Maria Bech Urland og Bintang Emilie Sitinggang forteller om hvordan alle de norrøne gudene fikk sine magiske gjenstander.
Maria Bech Urland og Bintang Emilie Sitinggang hadde fortellerstund på Historisk museums VIKINGR-utstilling i høstferien 2019 og gjorde stor lykke. De har begge bakgrunn fra fortellerutdanningen ved Oslo Met.
Torsdag 30. januar kl. 20.00 på Bryggerhuset
Bokbad med Majken van Bruggen – om barn som ikke blir sett og barn som ikke får være barn
Fortellingene i A for Agnes er skrevet i et nøkternt og presist språk. De skildrer barns råhet og brutale virkelighet på realistisk vis. Samtidig tar fortellingene alltid barnas parti og viser sårbarheten, men også styrken barn har overfor omgivelsene sine og egne grenser.
Majken van Bruggen er fra Halden og debuterte med romanen Månefjellet i 2008. Bare et par år senere kom oppfølgeren Julia og Leon, en roman om kjærlighet mellom ung mann og yngre kvinne. A for Agnes er hennes fjerde bok.
Majken van Bruggen bokbades av Else-Marie Andersen Guldal.
Guldal har jobbet i forlagsbransjen, drevet Bokhandler Andersen i Halden og er nå ansatt ved Inspiria Science senter.
Søndag 16. februar kl. 13.00 på barneavdelingen ved Halden bibliotek
Irene Marienborg – Noras verden – fortellinger for barn mellom 3 og 5 år
Natta! Nora. Det er kveld, og Nora er trøtt. Hun gleder seg til å legge seg i den nye senga, men så blir det ikke helt som hun hadde tenkt. Hun vil heller sove et annet sted. Kanskje Nora kan sove sammen med flaggermusene i natt? Eller i gullfiskbollen? Eller hva om hun legger seg i mammas garnkurv?
Irene Marienborg er grafisk designer og illustratør. Hun har skrevet og illustrert åtte bøker om lille Nora og hennes hverdag.
Tirsdag 3. mars kl. 20.00 på Bryggerhuset
Fartein Horgar – om Norge/Danmark som kolonimakt
Fartein Horgar har skrevet en fembindserie om det dansk-norske koloniveldet på øyene St. Thomas, St. Croix og St. Jan i Vest-India. I den første boka, Paradisets elendige, havarer fregatten Færø på vei til Vest-India, og skipet søker nødhavn i Bergen. Her mønstrer Johannes Hauge på. Hauge er på rømmen etter en grusom forbrytelse og en reise ut i det uvisse fremstår som den perfekte flukt. Skipet Færøs ferd med straffanger, prostituerte og sinnssyke er basert på virkelige hendelser. Horgar introduserer oss til denne ukjente delen av vår historie.
Fartein Horgar er en norsk forfatter, oversetter og litteraturanmelder. Han vokste opp som tredjegenerasjons misjonærbarn på Madagaskar da øya var en fransk koloni. Horgar hadde allerede et omfattende forfatterskap bak seg da han i 2016 utga Paradisets elendige, første bind i serien om det dansk-norske koloniveldet.
Utsatt pga koronapandemi
Torsdag 23. april kl. 20.00 på Bryggerhuset
Bokbad med Kjartan Fløgstad – hans siste roman Due og drone
En innholdsrik, kompleks roman i velkjent «Fløgstadspråk» som spenner over tiden fra andre verdenskrig til Norge i nåtid.
Krigsprofitører er et hovedtema i denne romanen. Det samme er spionasje, systematisk løgn, nypuritanisme, sensur og terror – med et stort persongalleri av både fiktiv og historisk karater.
Kjartan Fløgstad studerte først arkitektur, senere litteratur- og språkvitenskap. Han har skrevet seksten romaner og en lang rekke essaysamlinger, dikt, skuespill og biografier. Fløgstad har blant annet fått Aschehougprisen, Nordisk Råds litteraturpris, Kritikerprisen, Noregs Mållags pris, Brageprisen og Gyldendalprisen. I 2008 fikk han Brages hederspris.
Kjartan Fløgstad bokbades av Thore Nilsen. Nilsen er tidligere lærebokforfatter og utdanningsleder ved Halden videregående skole.
BILLETTER OG MEDLEMSSKAP
Priser arrangementer
Medlem: 100 kr / ikke-medlem: 150 kr / student: 75 kr inkl. billettavgift.
Arrangementene på Halden bibliotek er gratis. Løs fribilletter på http://www.ticketmaster.no.
Arrangementene på Bryggerhuset
Bordreservasjoner (kun ved bestilling av mat) rettes til Bryggerhuset
på e-post: syd@brhuset.no eller på tlf. 69 19 56 44.
Billetter får du på
http://www.ticketmaster.no. Eventuelle restbilletter ved inngangen via Vipps 502157. Du kan også kjøpe billetter i resepsjonen på Thon hotell.
Medlemskap
100 kr for høst 2019/vår 2020 betales til kontonummer 1080.34.86404 – merk innbetalingen med navn!
Kontakt
haldenlitteraturforening@gmail.com
Halden litteraturforening støttes av:
Norsk kulturråd
Norsk forfattersentrum
Sparebank1-stiftelsen Halden
Halden kommune
Østfold fylkeskommune
Halden bibliotek
Bryggerhuset
Norli Køhn
Thon Hotel Halden
Program høsten 2019
For barn:
Lørdag 31. august kl. 14.00 OG kl. 15.00 i Bokskogen på Halden bibliotek
Tjodun Felland med Store for små: Peer Gynt – Ibsen-klassikeren tilpasset barn
Peer Gynt av Henrik Ibsen er det mest kjente norske teaterstykket gjennom tidene. Fortellingen om storløgneren Peer foregår i et norsk bondemiljø på 1800-tallet, og stykket tok et oppgjør med en mentalitet Ibsen mente å kjenne igjen i den typiske nordmann.
I Store for små fortelles Peer Gynt muntlig til glede for store og små:
Kl. 14.00 for barn fra 4-7 år og
Kl. 15.00 for barn fra 6 år og oppover.
Tjodun Felland har jobbet som utøvende forteller siden 2003 og er med i fortellergruppa FabelAkt.
Forfattermøtet arrangeres i samarbeid med Barnas Verdensdager i Halden og er en del av et større arrangement i Kulturkvartalet.
Torsdag 12. september kl. 20.00 på Bryggerhuset

Torill Brekke med Kobrahjerte – en frittstående fortsettelse av Alle elsket moren din
I Kobrahjerte møter vi Agathe som er 16 år og begynner på musikklinjen på Nissen, men er mest opptatt av å bli voksen fort. Hun vil forstå hvorfor moren fikk et barn hun ikke ønsket seg. Hun kaster seg både inn i Oslos utelivsmiljøer og de store politiske diskusjonene på midten av 60-tallet.
Torill Brekke har arbeidet som typograf, lærer, fabrikkarbeider og journalist og har skrevet bøker siden debuten i 1976. Brekke er særlig kjent for sine historiske romaner.
Tirsdag 24. september kl. 20.00 på Bryggerhuset
Simon Stranger med Leksikon om lys og mørke – vinner av Bokhandlerprisen 2018

Hva
fikk den beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshistoriens
mest forhatte
skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk
familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset
som ble stående som selve symbolet på ondskap?
Da forfatter Simon Stranger får vite at hans
kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede
Bandeklosteret, begynner han å grave frem historien til Komissar-familien, både
de som overlevde, og de som ble drept.
Simon Stranger har siden debuten i 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og ble i 2014 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Bøkene er oversatt til femten språk. Leksikon om lys og mørke er hans femte roman for voksne.
Torsdag 10. oktober kl. 20.00 på Bryggerhuset
Erika Fatland med Grensen. En reise rundt Russland

I Grensen. En reise rundt Russland tas vi gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge
samt Nordøstpassasjen. Med kunnskap om landene og deres historie og gjennom menneskemøter viser Fatland hvordan disse svært ulike landene alle påvirkes av sin mektige nabo.
Erika Fatland er forfatter og sosialantropolog. I 2015 fikk hun Bokhandelens sakprosapris for Sovjetistan. I 2016 ble Fatland valgt ut som en av Europas ti mest interessante samtidsforfattere gjennom litteratursatsingen «New Voices from Europe».
Søndag 20. oktober kl. 18.00 på voksenavdelingen ved Halden bibliotek

Lise Forfang Grimnes med Kaoshjerte og Blodskraft – realistisk fantasy for ungdom

Kaoshjerte er en fortelling om Minja på 16 år fra Stovner. Boka handler om vennskap, røtter og det å ha tillit til seg selv. Den balanserer mellom urban virkelighet og mystikk, og henter inspirasjon fra både norsk og persisk kulturarv. For denne boka ble Grimnes tildelt Kulturdepartementets debutantpris og Østfoldungdommens kritikerpris. Blodskraft er bok nummer to om Minja og en fortsettelse av Kaoshjerte.
Lise Forfang Grimnes har siden 2003 turnert med ulike forestillinger i Den Kulturelle Skolesekken, først som forteller og siden som forfatter. Hun holder kurs mest rettet mot ungdom eller mot formidlere som lærere og bibliotekansatte.
Søndag 3. november kl. 13.00 på barneavdelingen ved Halden bibliotek
Hanne Buch og Camilla Freng Billett med Bestevenn på boks – en bok om vennskap

Bestevenninnen Anja vil ikke leke med dukker, derfor bestemmer Helene seg for å bytte henne ut med en bestevenn som bare vil leke med dukker: hun heter Dukke-Lise. Det er bare det at den nye bestevennen er litt ødelagt.
Hanne Buch jobber som jurist på dagtid og skriver barnebøker på fritiden. Camilla Freng Billett er utdannet grafisk designer og illustratør og har illustrert ”Bestevenn på boks”.
Passer for barn mellom 3-7 år.
Mandag 11. november kl. 19.00 på voksenavdelingen ved Halden bibliotek

Skumringstimen: Kim Leine med “Rød mann/Sort mann” – om dansk kolonisering av Grønland
Den røde mann er presten Hans Egede som leder kristningen av Grønland. Hans motstander er sjamanen Appaluttoq. Det blir et voldsomt møte mellom to kulturer i første halvdel av 1700-tallet. Rød mann/Sort mann er en frittstående oppfølger til Profetene i Evighetsfjorden, som vant Nordisk råds Litteraturpris i 2013.
Kim Leine er en dansk-norsk forfatter. Leine flyttet som 17-åring til
Danmark og utdannet seg til sykepleier. Han flyttet deretter til Grønland hvor
han bodde i 15 år. I 2004 kom han tilbake til Danmark, og debuterte i 2007 med
romanen Kalak som har sterke selvbiografiske trekk. Kim
Leine skriver først bøkene sine på dansk og gjenskriver dem deretter på norsk.
Forfattermøtet
arrangeres i samarbeid med Halden bibliotek og Foreningen Norden som en del av
Nordisk litteraturuke i 2019. Arrangementet «Skumringstimen» (er gratis og)
avholdes årlig mandag i uke 46 i alle bibliotek i Norden.
Program våren 2019
Vær obs på at arrangementene kan finne sted på andre
ukedager og tidspunkt enn tidligere!
ONSDAG 9. JANUAR KL. 19.30 PÅ BRYGGERHUSET
Levi Henriksen bokbades av Elisabeth Kjensli Johansen
Hans siste bok Jern & metall (2018) er en samling av elleve noveller og handler om tap og sorg, om ensomhet og om mennesker som fortsatt følger den indre varmen fra alt som en gang var. En av novellene tar utgangspunkt i en person fra Halden.
Levi Henriksen (f. 1964) er forfatter, sanger og låtskriver. I 2018 ble han tildelt Vidar Sandbeck-prisen for sitt forfatterskap.
Elisabeth Kjensli Johansen er bibliotekar og ansatt ved Nes bibliotek på Romerike. Hun er profesjonell formidler og har bokbadet Levi Henriksen en rekke ganger tidligere.
SØNDAG 3. FEBRUAR KL. 16.00 PÅ BRYGGERHUSET
Forfattermøte for barn med Håkon Øvreås og Øyvind Torseter
Passer for barn i alderen 5-10 år. Kle deg gjerne ut som superhelt!
Bryggerhuset tilbyr egen barnemeny og tegnebord med tegneduk for barna.
Håkon Øvreås (f. 1974) debuterte i 2008. Brune (2013) var hans første bok for barn: Om dagen er Rune Rune, om natten er Rune Brune – superhelten som ikke er redd for noe. Brune er en bok om vennskap, og også en bok om å savne bestefaren sin. Oppfølgerne til Brune er Svartle (2015) og Blåse( 2018). I disse bøkene møter Brune flere superhelter. Her er det mye spenning og forviklinger.
Øyvind Torseter (f. 1972) har illustrert bøkene om Brune, Svartle og Blåse. Torseter er billedkunstner, illustratør, tegneserieskaper og forfatter. Han har mottatt en rekke priser og anses av mange som en av Norges fremste unge billedbokkunstnere og tegnere. For Brune fikk Øvreås og Torseter Nordisk råds barne- og ungdomsbokpris 2014.
ONSDAG 6. FEBRUAR KL. 20.00 PÅ BRYGGERHUSET
Nikolaj Frobenius bokbades av Morten Ulekleiv
I Nikolaj Frobenius seneste bok Kongonotatene (2018) hadde han følgende utgangspunkt: Hvordan skrive en fortelling basert på virkelige hendelser når man ikke kan stole på at noen snakker sant?
Nikolaj Frobenius (f. 1965) er utdannet ved filmlinjen på The London Institute og har skrevet flere filmmanuskripter – blant annet til filmene Insomnia (1997) og Sønner av Norge (2011), som bygger på hans egen roman Teori og praksis (2004). Frobenius fikk sitt store gjennombrudd i 1986, også internasjonalt, med Latours katalog. Bøkene hans er oversatt til 15 språk.
Morten Ulekleiv er fra Halden. Han er utdannet journalist og har tidligere jobbet i VG og Fædrelandsvennen og er nå nyhetsredaktør i Halden Arbeiderblad.
SØNDAG 3. MARS KL. 13.00 I BLACK BOX – TEATERFORESTILLING
Skogen i hjartet er en vakker og stillferdig reise om froskens ferd gjennom vinteren, en forestilling som oppmuntrer til bevegelse og samklang med de minste barna. Forestillingen er basert på poesi av forfatteren Hanne Bramness. Medvirkende er Cecilie Jørstad (skuespiller), Mats Eilertsen (kontrabass), Yvonne Wiche Levinsen (bevegelseskoreografi), Biba S Jelusic (scenografi) og Yifan Wang (scenografi/kostyme).
Passer for alle aldre.
TORSDAG 7. MARS KL. 20.00 PÅ BRYGGERHUSET
Gunnar Staalesen bokbades av Camilla Bjørke
I Gunnar Staalesens siste kriminalroman Utenfor er hundene (2018) tar Varg Veum for seg en uløst drapsgåte, hvor Veum selv feilaktig var siktet.
Gunnar Staalesen (f. 1947) er utdannet cand.philol. med fagene engelsk, fransk og litteraturkunnskap. Staalesen har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, som omfatter både romaner, skuespill og barnebøker. Som krimforfatter har han gjort privatdetektiven Varg Veum kjent. Bøkene er utgitt i 23 land, og flere er filmatisert for kino og TV.
Camilla Bjørke er fra Bergen, men bor i Halden. Bjørke er utdannet cand.philol. med fagene tysk, norsk og musikk, og jobber som førstelektor i språkdidaktikk ved Høgskolen i Østfold.
ONSDAG 3. APRIL KL. 20.00 PÅ BRYGGERHUSET
Monica Isakstuen bokbades av Annette Kure
I sin nye roman Rase (2018) utforsker Isakstuen det ukontrollerte sinnet som bobler opp i romanfiguren mot de aller nærmeste.
Monica Isakstuen (f. 1976) er en norsk lyriker og romanforfatter. Fra. 2018/19 er hun husdramatiker ved Dramatikkens hus i Oslo. For romanen Vær snill med dyrene (2016) mottok hun Brageprisen.
Anette Kure er fra og bor i Sarpsborg. Kure har vært bibliotekar siden 1992 og er nå biblioteksjef ved Sarpsborg bibliotek.
SØNDAG 28. APRIL KL. 13.00 PÅ BARNEAVDELINGEN, HALDEN BIBLIOTEK
Forfattermøte for barn med Elisabeth Moseng
Elisabeth Mosengs seneste bok er Herr Hansen får besøk (2017). I boken oppdager surpompen Herr Hansen at det står en diger elefant utenfor huset hans! Takket være nabogutten Alfred, finner Herr Hansen raskt ut at en ny venn ikke er så verst likevel – selv om det er en elefant som opptar nesten hele hagen hans.
Elisabeth Moseng (f. 1967) er en norsk illustratør som også skriver bøker for barn. Hun har laget illustrasjoner for blant annet forlag, aviser, magasiner, design- og reklamebyråer. Moseng har utdannelse fra Westerdals og Kingston University i London.
Passer for barn fra 3-9 år.
TORSDAG 9. MAI KL. 20.00 PÅ BRYGGERHUSET
Mari Kjos Hellum bokbades av Kjell Erik Johnsen
Boka En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv (2018) er Mari Kjos Hellums første roman; en morsom bok om en introvert fyr som blir forlatt av kona – men som reiser seg mot alle odds.
Mari Kjos Hellum (f. 1975) er utdannet litteraturviter og jobber nå som høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold. Hun er kåret til en av Norges beste forelesere.
Kjell Erik Johnsen bor i Halden og er bibliotekar på Høgskolen i Østfold ved studiested Halden.
BILLETTER OG MEDLEMSKAP
Priser arrangementer:
Medlem: 100 kr / ikke-medlem: 150 kr / student: 75 kr inkl. billettavgift.
Barnearrangementerne er gratis.
Arrangementene på Bryggerhuset
Bordreservasjoner (kun ved bestilling av mat) rettes til Bryggerhuset på mail: syd@brhuset.no eller på tlf. 69 19 56 44.
Husk at det bare er å få kontakt med betjeningen så kan du også bestille ved bordet under arrangementet.
Billetter får du på: www.ticketmaster.no
Eventuelle restbilletter ved inngangen via Vipps 502157
Medlemskap
100 kr for høst 2018 / vår 2019
Kontakt
haldenlitteraturforening@gmail.com
Følg oss på Facebook og Twitter!
PROGRAM HØSTEN 2018
SØNDAG 9. SEPTEMBER KL. 13
PÅ BARNEAVDELINGEN, HALDEN BIBLIOTEK
Forfattermøte for barn med Lars Mæhle og Odd Henning Skyllingstad
Lars Mæhle (f. 1971) har et rikt forfatterskap med utgivelser som spenner i sjanger fra krim og fantasy til ungdomsromaner og noveller. Når Mæhle kommer til Halden i september har han med seg illustratør, animatør og tegneserieskaper Odd Henning Skyllingstad (f. 1978), som har illustrert utallige barnebøker. Sammen står de bak den spennende og morsomme krimserien om Kråkeslottet barnehage. De skal tegne og fortelle, og man trenger ikke kjenne til Kråkeslottet barnehage fra før for å ha utbytte av dette.
Passer for barn fra 3-6 år.
TORSDAG 20. SEPTEMBER KL. 19 PÅ BRYGGERHUSET
Bokbad med Sara Paborn
Sara Paborn (f. 1972) er en svensk forfatter som har fått god mottakelse i hjemlandet. Hun har tidligere utgitt både dikt og romaner. Nå kommer hun til Halden for å snakke om sin nyeste roman, Blybryllup, som kom ut på norsk i år. Boken handler om bibliotekaren Irene Hussvig som etter trettini års ekteskap beslutter seg for å kvitte seg med sin mann ved hjelp av en kiste med blylodd hun finner i kjelleren.Blybryllup er en morsom bok med mørke undertoner, og skildrer et ekteskap i oppløsning. Vi ser frem til å få Sara Paborn på besøk, og det er bibliotekar og styremedlem i Halden litteraturforening, Nina Ewart, som skal snakke med henne om boka.
SØNDAG 14. OKTOBER KL. 18
PÅ VOKSENAVDELINGEN, HALDEN BIBLIOTEK
Forfattermøte for ungdom med Sigbjørn Mostue
Sigbjørn Mostue (f. 1969) har en lang rekke bokutgivelser bak seg, spesielt bøker for ungdom. Han kommer til Halden for å fortelle om trilogien I morgen er alt mørkt. I de tre bøkene i serien, Brages historie, Marlens historie og Når historien slutter følger vi Brage og Marlen og flere andre ungdommer i en skummel og actionpreget dystopi hvor villmark og overlevelse står sentralt. For den første boka i trilogien, Brages historie, fikk Mostue i 2015 Uprisen, ungdommens egen kåring av årets beste ungdomsbok.
Passer for ungdom fra 13-16 år.
TIRSDAG 16. OKTOBER KL. 19 PÅ BRYGGERHUSET
Bokbad med Tom Ingar Eliassen
Tom Ingar Eliassen (f. 1972) er fra Halden og jobber til daglig som lærer ved Aremark skole. Han debuterte med novellesamlingen Ni favner og dypere i 2013, og tidligere i år kom novellesamlingen Jeg har hørt det er fint der. Cappelen Damm forlag presenterer boken slik: ”Novellene har et stort tematisk og språklig spenn, og med sin andre novellesamling viser Tom Ingar Eliassen at han er en forfatter å se opp for”. Eliassen skal denne høstkvelden bokbades av Sofia Maria Fossum. Fossum er utdannet innen en rekke fagfelt og har bred erfaring som journalist, men jobber i dag som terapeut i Halden og er bosatt i Aremark.
SØNDAG 4. NOVEMBER KL. 13
PÅ BARNEAVDELINGEN, HALDEN BIBLIOTEK
Forfattermøte for barn og ungdom med Hilde Hagerup og Ingrid Dos Santos
Hilde Hagerup (f. 1976), som har et langt og populært forfatterskap bak seg, kommer denne novembersøndagen til Halden sammen med illustratør Ingrid Dos Santos. De vil fortelle om bokserien om Bestefar og Pelle, og Hagerup skal lese boken Bestefar og jeg seiler vår egen sjø. Bestefar har mange spenstige ideer, som sender ham og Pelle ut på stadig nye, litt utradisjonelle, oppdrag. I denne boken skal Pelle, Bestefar og mamma på hyttetur, mamma har laget verdens teiteste hytteregler, og det ligger an til å bli tidenes kjedeligste ferie.
Passer for barn og ungdom fra 9-13 år.
TIRSDAG 20. NOVEMBER KL. 19 PÅ BRYGGERHUSET
Bokbad med Mikkel Bugge
Mikkel Bugge (f. 1978) har utgitt både romaner og novellesamlinger, og har skrevet dramatikk for Hålogaland Teater og Den Nationale Scene. Han har mottatt Havmannprisen 2011 og har vært nominert til både Brageprisen, P2-lytternes romanpris og Ungdommens kritikerpris. Denne høsten kom Bugges fjerde bok, romanen Du er ny. Boken beskriver tiden før og etter en fødsel, både sett fra et kvinnelig og et mannlig perspektiv. Romanen har høstet gode kritikker og har blitt nevnt i bokhøstens debatt om ”barselbøkene”. Det er foreningens eget styremedlemMons Hvattum som skal samtale med Bugge på høstens siste bokbad.
Vinter/vår 2018
TORSDAG 25. JANUAR KL. 19 PÅ BRYGGERHUSET:
Roskva Koritzinsky og Vilde Heggem samtaler med Anni Bjørgengen og leser fra sine siste bøker.
Roskva Koritzinsky (f. 1989) utga sin første bok i 2013; novellesamlingen Her inne et sted. For denne boka ble Koritzinsky nominert til Tarjei Vesaas debutantpris og hedret med Aschehougs debutantpris. For sin neste bok, romanen Flammen og mørket (2015), fikk hun også strålende anmeldelser. Jeg har ennå ikke sett verden (2017) er Roskva Koritzinsky andre novellesamling.
Vilde Heggem (f. 1983) er fra Halden. Hun har tidligere utgitt diktsamlingene akkurat her er det det verker (2007), hvis trærne (2011) og kjolen (2016). Kan han si: bli er hennes første roman. Heggem har utdanning blant annet fra Skrivekunstakademiet og Litterär gestaltning ved universitetet i Gøteborg. Hun er styremedlem i Halden litteraturforening.
Anni Bjørgengen (f. 1966) er fra Halden. Hun er norsklærer i videregående skole og underviser i Halden fengsel. Bjørgengen er også styremedlem i Halden litteraturforening.
SØNDAG 25. FEBRUAR KL. 13
PÅ BARNEAVDELINGEN, HALDEN BIBLIOTEK:
Forfattermøte for barn med Ingeborg Eliassen og opplesning fra hennes siste bok, Snarveien.
Ingeborg Eliassen (f. 1953) er fra Klepp i Rogaland og er bosatt på Nesodden. Hun er forfatter og dramatiker. Eliassen ga ut sin første barnebok i 1979. Siden den gang har hun skrevet både dikt, skuespill, sangtekster og monologer.
Passer for barn fra 3 år.
FREDAG 9. MARS KL. 19 PÅ BRYGGERHUSET:
Håkan Nesser samtaler med Gun Strandberg og leser fra sin siste roman, Eugen Kallmans ögon.
Håkan Nesser (f. 1950) er en av svensk litteraturs store fortellere og har blant annet hatt stor suksess med bøkene om førstebetjent Van Veeteren og bøkene om Gunnar Barbarotti. Han debuterte i 1988 med romanen Koreografen. Den syvende Van Veeteren-boken, Carambole, ble kåret til beste skandinaviske kriminalroman i 2000.
Gun Strandberg (f. 1950) har mange års erfaring fra arbeid i bokhandel. Hun er styremedlem i Halden litteraturforening.
SØNDAG 15. APRIL KL. 13
PÅ BARNEAVDELINGEN, HALDEN BIBLIOTEK:
Forfattermøte for barn med Kaia Dahle Nyhus. Hun leser fra sin siste bok, En dag drar mamma.
Kaia Linnea Dahle Nyhus (f. 1990) er illustratør og bildebokforfatter. Nyhus har utdanning i visuell kommunikasjon og i Storytelling. Hun har illustrert flere av barnebøkene til sin mor, Gro Dahle, blant annet diktboka Håpe, sa gåsa (2011) og Krigen (2013), en bildebok om skilsmisse. I 2014 debuterte hun som bildebokforfatter med Vil du høre en hemmelighet, der hun selv står for både tekst og bilder, og i 2015 fulgte hun opp med bildeboka Pappaer overalt.
Passer for barn fra 3 år.
TORSDAG 3. MAI KL. 19 PÅ BRYGGERHUSET:
Jan Kristoffer Dale samtaler med Mons Hvattum og leser fra sin novellesamling Arbeidsnever.
Jan Kristoffer Dale (f. 1984) er oppvokst i Froland, og bor i dag i Grimstad.
Han har jobbet på bryggeri og er tidligere student ved Skrivekunstakademiet i Bergen. Han har publisert flere noveller. Arbeidsnever er hans første bok og ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris 2016 og Sørlandets litteraturpris 2017.
Mons Hvattum (f. 1951) er fra Fredrikstad, men bor i Halden. Hvattum er forlegger og styremedlem i Halden litteraturforening.
BILLETTER OG MEDLEMSKAP
Priser voksenarrangementer:
Medlem: 100 kr
Ikke-medlem: 150 kr
Student: 75 kr
Priser barnearrangementer:
50 kr
Én voksen i følge med barn gratis
Barn/barnebarn av medlemmer gratis
Medlemskap: 250 kr / familie: 125 kr for øvrige medlemmer
Kontakt: haldenlitteraturforening@gmail.com
Halden litteraturforening støttes av: Norsk kulturråd, Norsk forfattersentrum, Halden kommune, Østfold fylkeskommune, Sparebankstiftelsen Halden, Halden bibliotek, Bryggerhuset og Køhn Libris.
Høsten 2017
TORSDAG 14. SEPTEMBER KL 19 PÅ BRYGGERHUSET:
Forfattermøte med Torbjørn Færøyvik.
Torbjørn Færøvik (f. 1948) er forfatter, journalist og historiker, med kinesisk historie som hovedfelt. Han har utgitt flere kritikerroste reiseskildringer, blant annet fra India og Kina, og er fast spaltist i Dagsavisen. Han har også skrevet flere ungdomsbøker, og har mottatt Brageprisen tre ganger. Færøyvik skal holde foredrag om sin bok Orientekspressen – en vårreise.
SØNDAG 1. OKTOBER KL. 13.00 PÅ BARNEAVD., HALDEN BIBLIOTEK: Forfattermøte for barn med Klaus Hagerup og Lisa Aisato.
Klaus Hagerup (f. 1946) er forfatter, dramatiker, regissør, oversetter og utdannet skuespiller. Han har arbeidet ved Den Nationale Scene og ved Nationalteateret. Han har skrevet fire voksenromaner og en rekke skuespill, men er kanskje mest kjent for bøkene om Markus Simonsen. Bøkene for barn og unge er lest like mye av voksne.
Lisa Aisato (f. 1981) er illustratør, forfatter og billedkunstner. Hun er mest kjent for bildeboka Odd er et egg (2010). Våren 2016 høstet Aisato gode kritikker for bildeboka Snart sover du, som hun laget i samarbeid søsteren Haddy Njie. Sin seneste bok Jenta som ville redde bøkene har hun laget i samarbeid med Klaus Hagerup.
Hagerup og Aisato skal lese og fortelle fra Jenta som ville redde bøkene.
Passer for barn fra 5 år.
TORSDAG 12. OKTOBER KL. 19.00 PÅ BRYGGERHUSET:
Forfattermøte med Nina Lykke.
Nina Lykke (f. 1965) debuterte i 2010 med Orgien, og andre fortellinger, som ble nominert til Ungdommens kritikerpris. Romanen Oppløsningstendenser (2013) fikk strålende anmeldelser. Nei og atter nei er Lykkes tredje bok. Den var på kortlisten til P2-lytternes romanpris 2016 og vant Ungdommens kritikerpris 2017. Lykke skal fortelle om og lese fra Nei og atter nei.
ONSDAG 15. NOVEMBER KL. 19.00 PÅ BRYGGERHUSET:
Forfattermøte med Toril Brekke.
Toril Brekke (f. 1949) debuterte som forfatter i 1976, og har siden skrevet en rekke romaner, ungdomsbøker og noveller. Med romanen Granitt (1994) vant hun et stort publikum både i Norge og i utlandet. Enkenes paradis innbrakte henne Riksmålsprisen. Hun har vært leder i Den norske forfatterforeningen og den norske P.E.N.-klubben og styremedlem i Rushdie-komiteen. Brekke skal fortelle om og lese fra sin siste roman, Alle likte moren din, som kommer denne høsten.
SØNDAG 26. NOVEMBER KL.13.00 PÅ BARNEAVD., HALDEN BIBLIOTEK:
Forfattermøte for barn med Tor Fredrik Rørvik.
Bjørn F. Rørvik (f. 1964) er en av våre mest anerkjente barnebokforfattere, og kanskje mest kjent for bøkene om Bukkene Bruse, i tillegg til Reven og Grisungen-serien. Sammen med illustratør Ragnar Aalbu står han også bak detektivserien for barn om mesterdetektiven Purriot. Bøkene hans er fulle av humor og morsomme påfunn, og flere av dem er solgt til utlandet. Rørvik skal lese Bukkene Bruse begynner på skolen. Passer for barn fra 3 år.
———————————————————————————————————————
Vinter/vår 2017
SØNDAG 15. JANUAR KL. 13 PÅ S16 HALDEN:
Forfattermøte for barn med Lena Lindahl og opplesning av ”Julius”.
Lena Lindahl (f. 1971) er fra Kjøpsvik i Nordland og er bosatt i Oslo. Hun er forfatter og journalist. Lindahl debuterte som barnebokforfatter med ”Verdens første ballongferd” i 2012, og ble for den boken nominert til Kulturdepartementets debutantpris. I 2016 skrev hun biografien om Julius, den berømte sjimpansen vi kjenner fra dyreparken i Kristiansand. Lindahl skal lese boken ”Julius”. Passer for barn fra 4 år.
TORSDAG 2. FEBRUAR KL. 19 PÅ S16 HALDEN:
Demian Vitanza samtaler med Shan Butt og leser fra ”Dette livet eller det neste”.
Demian Vitanza (f. 1983) er fra Halden. Han er forfatter og dramatiker. Vitanza debuterte høsten 2011 med romanen «Urak». Han har skrevet flere romaner, skuespill og hatt skriveprosjektet for fengselsinnsatte. Romanen ”Dette livet eller det neste” handler om norskpakistanske Tariqs oppvekst i Østfold, radikalisering og tiden som fremmedkriger i Syria. Boken har blitt til etter samtaler Vitanza har hatt med ”Tariq” i fengsel. Dette er Vitanzas fjerde bok, og romanen slippes kun få dager før bokbadet i Halden.
Shan Salman Ibrahim Butt (f. 1975) er bosatt i Halden. Han er teknisk domenearkitekt, skribent og samfunnsdebattant. Butt er også talsperson for moskeen i Halden.
TIRSDAG 7. FEBRUAR KL. 19 PÅ BRYGGERHUSET:
Lars Ramslie samtaler med Agnar Lirhus og leser fra ”Liten fugl. Alt som blir gjort av kjærlighet”.
Lars Ramslie (f. 1974) er fra Rygge. Han er forfatter, redaktør og TV- medarbeider. Ramslie har gått forfatterstudiet ved Høgskolen i Bø. Han debuterte i 1997 med romanen ”Biopsi”, som han fikk Tarjei Vesaas debutantpris for. Han har siden gitt ut en rekke romaner, og flere av dem er oversatt til andre språk. Romanen ”Fatso” er også filmatisert. Ramslies siste roman ”Liten fugl. Alt som blir gjort av kjærlighet” kom høsten 2016, og er andre bok i en serie på fire bøker.
Agnar Lirhus (f. 1978) er fra Moss. Han er forfatter og musiker. Lirhus debuterte i 2005 med romanen ”Skogen er grønn”, som ble nominert til P2- lytternes romanpris. Siden har han skrevet fem romaner og diktsamlinger.
SØNDAG 12. FEBRUAR KL. 13 PÅ S16 HALDEN:
Forfattermøte for barn med Kari Grossmann og opplesning av bøker om Lillesøster og Malvin.
Kari Grossmann (f. 1942) er fra Trondheim. Hun er forfatter og illustratør. Grossmann har skrevet over tretti bøker, og flere av dem er oversatt til en rekke språk. I tillegg til sin egen omfattende produksjon har hun illustrert andres bøker, laget informasjonsmateriell for og om barn, samt illustrasjoner i tidsskrifter og for barne-TV. Grossmann skal lese fra bildebokseriene om Lillesøster og Malvin. Passer for barn fra 3 år.
ONSDAG 8. MARS KL. 19 PÅ BRYGGERHUSET:
Gunnar Wærness samtaler med Siri Austeen om sitt forfatterskap.
Gunnar Wærness (f. 1971) er fra Trondheim og er nå bosatt i Skåne i Sverige. Han er lyriker og oversetter. Wærness har gått på Skrivekunstakademiet i Bergen og Forfatterstudiet ved Høgskolen i Bø. Han debuterte i 1999 med diktsamlingen ”Kongesplint”, som han fikk Tarjei Vesaas debutantpris for. Wærness arbeider med både performance, lyd og oversettelse. Hans siste diktsamling, ”Tungen og tåren” fra 2013 fikk svært gode kritikker.
Siri Austeen (f. 1961) er bosatt i Oslo. Hun er kunstner med utdannelse fra Kunstakademiet i Trondheim. Austeen jobber med stedsspesifikke lydinstallasjoner, performance, tekst- og vokalbaserte utrykk, og er en del av kunstnerfelleskapet på Spinneriet.
SØNDAG 26. MARS KL. 13 PÅ S16 HALDEN:
Forfattermøte for barn med Linde Hagerup og opplesning fra ”Verdens største gorilla – og andre rim”.
Linde Hagerup (f. 1968) er fra Rykkin og er nå bosatt på Kråkerøy i Fredrikstad. Hun er forfatter og fast spaltist i Fredrikstad blad. Hagerup har studert ved Skrivekunstakademiet i Bergen, og debuterte i 1999 med korttekstsamlingen ”Og det skal vare så lenge”. Hagerup skriver for både barn, ungdom og voksne. Hennes siste bok ”En bror for mye” kom i 2016. Hagerup skal lese fra diktsamlingen ”Verdens største gorilla – og andre rim” (2008). Dette er en samling rampete og tullete dikt om blant annet spøkelser, kveldsstell, rare matpakker, verdens minste mann – og verdens største gorilla. Passer for barn fra 4 år.
TORSDAG 6. APRIL KL. 19 PÅ BRYGGERHUSET:
Jørn Lier Horst presenterer sitt forfatterskap.
Jørn Lier Horst (f.1970) er fra Bamble og er nå bosatt i Stavern. Han er tidligere etterforskningsleder, men arbeider nå fulltid som kriminalforfatter og dramatiker. Horst debuterte med boken ”Nøkkelvitnet” i 2004. Boken er den første i en serie om politimannen William Wisting.
Horst skriver krim for både barn, ungdom og voksne, og bøkene er oversatt til flere språk. Hans siste utgivelse om William Wisting er ”Når det mørkner” som kom i 2016. Horst skal presentere sitt samlede forfatterskap.
SØNDAG 23. APRIL KL. 13 PÅ S16 HALDEN:
Forfattermøte for barn med Ingeborg Eliassen og opplesning av ”Snarveien”.
Ingeborg Eliassen (f. 1953) er fra Ballangen i Nordland og er nå bosatt på Nesodden. Hun er forfatter og dramatiker. Eliassen ga ut sin første barnebok i 1979. Siden den gang har hun skrevet både skuespill, dikt, sangtekster og monologer. Eliassen skal lese boken ”Snarveien” som kom i 2016. Boken handler om Maya sin tur til barnehagen den dagen bestefar skal levere henne. Passer for barn fra 3 år.
TORSDAG 4. MAI KL 19. PÅ BRYGGERHUSET:
Ingrid Z. Aanestad samtaler med Anni Bjørgengen og leser fra ”Sibylle”.
Ingrid Z. Aanestad (f. 1983) er fra Klepp i Rogaland og er nå bosatt i Oslo. Hun er forfatter med utdannelse fra Forfatterstudiet ved Høgskolen i Bø og Litterär gestaltning ved Göteborgs universitet. Aanestad debuterte i 2006 med romanen ”I dag er ein fin dag”. I 2010 mottok hun Forlaget Oktobers jubileumsstipend, og i 2012 fikk hun Rogaland fylkeskommunes litteraturstipend. Aanestads femte roman ”Sibylle” kom i 2016.
Anni Bjørgengen er fra Halden. Hun er norsklærer i videregående skole og underviser i Halden fengsel. Bjørgengen er også styremedlem i Halden litteraturforening.
———————————————————
Høsten 2016
Søndag 25.september kl.18.00 på Bryggerhuset:
Bokbad med Dag Solstad
Dag Solstad samtaler med Thore Nilsen og leser fra ”25. septemberplassen”.
Dag Solstad (f. 1941) regnes som en av Norges mest markante forfattere. Han debuterte med novellesamlingen ”Spiraler” i 1965 og har siden skrevet et tjuetalls romaner, bøker om fotball-VM og har også publisert artikler og essays. Solstad har mottatt en lang rekke priser for sitt forfatterskap, bla. Nordisk Råds litteraturpris, og bøkene hans er oversatt til tretti språk. Siden 2011 har Solstad mottatt Statens æreslønn. Solstad har i en periode vært bosatt i Halden, og romanen ”25. septemberplassen” (1974) skildrer en arbeiderfamilie i Halden gjennom to generasjoner fra frigjøringen i 1945 til folkeavstemningen om EEC i 1972.
Thore Nilsen (f. 1951) er tidligere utdanningsleder for Halden vgs. og lærebokforfatter på Gyldendal forlag. Nilsen er fra Halden og har god kjennskap til byen og miljøet i den aktuelle tidsperioden.
Det vil være en byvandring ledet av Jens Bakke med utgangspunkt i ”25. septemberplassen” i forkant av arrangementet. Oppmøte på Wiels plass kl. 15. Gratis arr.
Signerte bøker selges av Køhn Libris.
Billetter selges på https://haldenlitteratur.ticketco.no og Halden bibliotek (kort). Evt. restbilletter ved inngangen.
Medlem: 100 kr / ikke-medlem: 150 kr / student: 50 kr.
Medlemskap: 250 kr / familie: 125 kr per øvrige medlem / student: 125 kr.
Medlemsskap/kontakt: haldenlitteraturforening@gmail.com
Bordreservasjoner (kun ved bestilling av mat) kan rettes til Bryggerhuset på syd@brhuset.no eller 69 19 56 44.
Foto: Tom Sandberg
Søndag 25. september kl. 15:
Byvandring ”25. septemberplassen”
Byvandring ved Jens Bakke og Thore Nilsen med utgangspunkt i Dag Solstads ”25. septemberplassen”. Oppmøte på Wiels plass. Gratis arr.
Jens Bakke og Thore Nilsen vil lede byvandringen via sentrale steder i romanen og lese utdrag fra boken. Byvandringen avsluttes på Torvet ca. kl.16. Det vil da være mulighet til å innta mat og drikke på Bryggerhuset før bokbadet med Dag Solstad starter kl. 18.
Dag Solstad (f. 1941) regnes som en av Norges mest markante forfattere. Han debuterte med novellesamlingen ”Spiraler” i 1965 og har siden skrevet et tjuetalls romaner, bøker om fotball-VM og har også publisert artikler og essays. Solstad har mottatt en lang rekke priser for sitt forfatterskap, bla. Nordisk Råds litteraturpris, og bøkene hans er oversatt til tretti språk. Siden 2011 har Solstad mottatt Statens æreslønn. Solstad har i en periode vært bosatt i Halden, og romanen ”25. septemberplassen” (1974) skildrer en arbeiderfamilie i Halden gjennom to generasjoner fra frigjøringen i 1945 til folkeavstemningen om EEC i 1972.
Jens Bakke (f. 1969) er gårdbruker på Idd. Han har skrevet en rekke artikler om lokal historie. Bakke er tidligere leder av Idd- og Enningdalen historielag, og er nå leder for Fortidsminneforeningen i Halden.
Thore Nilsen (f. 1951) er tidligere utdanningsleder for Halden vgs. og lærebokforfatter på Gyldendal forlag. Nilsen er fra Halden og har god kjennskap til byen og miljøet i den aktuelle tidsperioden.
Bordreservasjoner (kun ved bestilling av mat) kan rettes til Bryggerhuset på syd@brhuset.no eller 69 19 56 44.
Medlemsskap/kontakt: haldenlitteraturforening@gmail.com
(Foto: bokomslag: Oktober forlag)
Søndag 9.oktober kl. 13.00 på Den gamle kommandant:
Forfattermøte for barn med Lene Ask
Lene Ask ø(f. 1974) er fotograf, illustratør, tegneserieskaper og forfatter. Hun har utgitt en rekke bøker om tvillingene Jo og Jenny, og om familien Rotle. I tillegg til å skrive og illustrere egne bøker, har hun illustrert de populære høytlesingsbøkene om Ville Wilma. I 2006 fikk hun Sproing-prisen for tegneserieromanen ”Hitler, Jesus og Farfar”. Asks siste utgivelse er ”Kjære Rikard” (2014).
Passer for barn fra 3 år.
Billetter: 50 kr. Billetter selges på https://haldenlitteratur.ticketco.no og Halden bibliotek (kort). Evt. restbilletter i døra.
Medlemsskap/kontakt: haldenlitteraturforening@gmail.com
Torsdag 27.oktober kl.19.00 på Bryggerhuset:
Bokbad med Johan Harstad
Johan Harstad samtaler med Bernhard Ellefsen og leser fra ”Max, Mischa & Tetoffensiven”.
Johan Harstad (f. 1979) er forfatter og designer. Han debuterte med kortprosasamlingen ”Herfra blir du bare eldre” i 2001 og har siden skrevet både noveller, romaner og teaterstykker. Harstad har mottatt flere priser og er oversatt til et titalls språk. Han var i 2009 engasjert som husdramatiker ved Nationaltheateret. Hans roman ”Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?” er filmatisert. Harstads siste utgivelse er ”Max, Mischa & Tetoffensiven” (2015).
Bernhard Ellefsen (f. 1984) er litteraturanmelder i Morgenbladet. Han har også skrevet artikler for Vinduet, Vagant og Prosopopeia. Ellefsen ble i 2014 kåret til ”Årets litteraturkritiker” av Norsk kritikerlag og mottok i høst Arne Hestenes’ journalistpris for film- kulturjournalistikk.
Signerte bøker selges av Køhn Libris.
Billetter selges på https://haldenlitteratur.ticketco.no og Halden bibliotek (kort). Evt. restbilletter ved inngangen.
Medlem: 100 kr / ikke-medlem: 150 kr / student: 50 kr.
Medlemskap: 250 kr / familie: 125 kr per øvrige medlem / student: 125 kr.
Medlemsskap/kontakt: haldenlitteraturforening@gmail.com
Bordreservasjoner (kun ved bestilling av mat) kan rettes til Bryggerhuset på syd@brhuset.no eller 69 19 56 44.
Foto: John Erik Riley
Søndag 6. november kl. 13 på Den gamle kommandant:
Forfattermøte for barn med Kristin Bielenberg Søhoel og Trine Folmoe
Kristin Bielenberg Søhoel (f. 1955) er dramatiker og barnebokforfatter, bosatt i Halden. Søhoel er utdannet musikkbarnehagepedagog og var elev hos Odd Nerdrum 1972-77. Hun debuterte som dramatiker i 1983 med oppsetningen av skuespillet ”7 søstre” på Oslo Nye teater, utgitt av Aschehoug samme år. Hun har skrevet skuespill bla. for Den Nationale scene, Riksteateret og Radioteateret. Boken ”Fredrik og tryllefløyten” (2004) er basert på operaen ”Tryllefløyten” (som settes opp på Fredriksten festning sommeren 2017).
Trine Folmoe (f. 1964) er maler og tegner, bosatt i Halden. Hun gikk på Oslo tegne- og maleskole i 1980, og var senere elev hos Odd Nerdrum fra 1983-85. Folmoe gikk på Statens kunstakademi 1985-89 og debuterte med en separatutstilling i Bergen Kunstforening 1989. Folmoe har illustrert boka ”Fredrik og tryllefløyten”.
Passer for barn fra 8 år.
Billetter: 50 kr. Billetter selges på https://haldenlitteratur.ticketco.no og Halden bibliotek (kort). Evt. restbilletter i døra.
Søndag 13.november i Brygga kultursal
Ingvar Ambjørnsen
I samarbeid med Brygga Kultursal Halden ønsker vi velkommen til et intimt møte med forfatter Ingvar Ambjørnsen 13.november.
Billetter finner du her: http://kultursal.no/ellingbloggen
Er du medlem av Halden litteraturforening? Kontakt brygga kultursal for rabatterte billetter.
Torsdag 24. november kl. 18 i paviljongen i Busterudparken:
Marcus Hannestad leser Tove Janssons ”Juletreet” og ”Trollvinter” under julegateåpningen. Fri entré. I samarbeid med Handel i Halden.
Marcus Hannestad (f. 1950) er voice og fotograf. Hannestad er amatørskuespiller og har jobbet som «stemme» siden begynnelsen av 80-tallet, han er daglig å høre i reklamer på radio, TV og kino.
Torsdag 1. desember kl. 19 på Bryggerhuset:
Bokbad med Trond Henriksen
Trond Henriksen samtaler med Håkon Ohlgren og leser fra ”Ingen murer er for høye”.
Trond Henriksen (f. 1966) debuterer som forfatter høsten 2016 på Aschehoug forlag med boka ”Ingen murer er for høye. Mitt liv med dop, kriminalitet og politikk”. Henriksen er bosatt i Halden, han er kjent fra Radio Prime og som skribent i Halden Arbeiderblad.
Håkon Ohlgren (f. 1969) er musiker, tekstforfatter og prosjektleder i NRK. Han skriver også ”Signert” for Halden Arbeiderblad. Ohlgren er fra Sponvika og er kjent som frontfigur i bandet Onkel Tuka.
Signerte bøker selges av Køhn Libris.
Billetter selges på https://haldenlitteratur.ticketco.no og Halden bibliotek (kort). Evt. restbilletter ved inngangen.
Medlem: 100 kr / ikke-medlem: 150 kr / student: 50 kr.
Medlemskap: 250 kr / familie: 125 kr per øvrige medlem / student: 125 kr.
Medlemsskap/kontakt: haldenlitteraturforening@gmail.com
Bordreservasjoner (kun ved bestilling av mat) kan rettes til Bryggerhuset på syd@brhuset.no eller 69 19 56 44.
Halden 20131028; MANN: Trond Erik Henriksen «Norges farligste mann»
Foto: Aschehoug forlag