På reise med Færøvik

Torbjørn Færøvik«Reisen er en fantastisk medisin mot intoleranse, trangsynthet og fordommer, sa Mark Twain. Det sier også Torbjørn Færøvik. I sin siste bok tar han oss med på en interessant og innholdsrik reise fra Paris til Samarkand.

På Litteraturforeningens arrangement på Bryggerhuset 14.september møtte et forventningsfullt publikum fram for å høre skildringer fra reisen.

Færøvik holdt et levende foredrag, ispedd bilder og anekdoter hvor før og nå opptrer i en god blanding av selvopplevde opplevelser og historiske godbiter.

– Vi bør alle stoppe litt opp og klø oss litt på magen for å minne oss selv på at det er et lite barn der inne som kommer tydeligere fram når vi er på reiser, når vi møter nye opplevelser og tillater nysgjerrigheten å ta plass, sier Færøvik.

Reisen han beskriver i boken «Orientekspressen – en vårreise» starter i London og går igjennom tolv land. I løpet av reisen gikk Færøvik av toget i 22 byer.

– Jeg ville reise gjennom mange land og oppleve alle de kulturovergangene det fører med seg, sa Færøvik som laget sin egen versjon av den tidligere ærverdige Orientekspessen, toget som gikk fra Paris til Istanbul.

Agatha Christie var en av de som benyttet seg av Orientekspressen i sin tid. Hun tok ved reisens slutt alltid inn på Pera palace hotel i Istanbul og skrev blant annet «Mord på Orientekspressen» på sitt faste rom der. Færøvik tilbrakte en natt på dette hotellet, selv om han – som han selv sa – måtte grave veldig dypt i lommen for å ha råd til denne ene natten. Dagen etter fikk han en omvisning på stamrommet til Agatha Christie. Kanskje som et plaster på såret fordi han ikke hadde råd til å overnatte i akkurat det rommet, men måtte nøye seg med et annet i etasjen over.

Reisen hans gikk litt lenger enn den opprinnelige Orientekspressen – Torbjørn Færøvik fikk også med seg Samarkand i Sentral-Asia på sin helt private Orientekspress.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s